A kosár üres
 x 

A BMW olajok története

 

A BMW kenőanyagok gyártója a Castrol ezért itt az ő történetükről olvashat.

 

1899

március 9-én megalakította C. C. Wakefield cégét, amelynek jövőjét - amikor az angol szigeteken mindössze 2000 gépkocsi futott - Wakefield látnoki módon meghatározta: nagy lehetőséget érzett a szárazföldi közlekedéshez szükséges kenőanyagok fejlesztésében és gyártásában. Hamarosan hozzá is láttak a kenőanyagok gyártásához: Liverpoolban, Wakefield szülővárosában állították fel az első saját olajkeverő üzemüket.

 

1906

megjelent a piacon a Wakefield Motor Oil nevű, kimondottan a benzinmotorokhoz szánt motorolajuk.Wakefield döntését a motorizáció látványos fejlődése igazolta:

1909

már közel 50 ezer autó és 35 ezer motorkerékpár futott Nagy-Britanniában. Ennek megfelelően a cég az egyik alapolaj, a ricinus latin neve után Castrol néven új motorolajokat hozott forgalomba. A Castrol CW-t a személygépkocsi motorok, a Castrol C-t a motorkerékpárok, a Castrol R-t pedig a verseny- és a repülő-motorok követelményeihez alakították ki. Wakefield az elsők között állított össze ásványolaj és szénhidrogén alapú, rendkívül magas lobbanáspontú és -30 °C alatti dermedéspontú motorolajat. A cég a motorizáció fejlődésével együtt növekedett, így

1913

nagyobb gyártelepet építettek Liverpoolban és új irodába költöztek Londonban. A háborút követő évek a motorizáció látványos fejlődése mellett a C. C. Wakefield and Company Limited egyik arany-korszaka volt. Wakefield

1920

megjelent a piacon a Castrol XL motorolajjal, amire olyan hihetetlen kereslet támadt, hogy a töltősor kapacitását a háromszorosára kellett növelni. Az XL különböző változatokban a hatvanas évekig forgalomban volt.

1922

megjelent a Deusol, a Castrol első mai értelemben vett haszonjármű olaja.

1935

a Castrol olajokban jelentek elsőként meg a motor élettartamát jelentősen növelő króm- és óntartalmú adalékok.

 

A II. Világháború időszaka több szempontból komoly megrázkódtatást jelentett:

1941

januárjában elhunyt a cégalapító Wakefield, majd a német bombázók ugyanebben az évben megsemmisítették a gyártókapacitások 70 %-át. A háborút megelőző termelési szintet csak két év múltán sikerült ismét elérni. A cég 50 éves jubileumáig több kenőanyaggyártó cég felvásárlásával komoly expanziót ért el.

1960

a cég neve a legismertebb termékcsoportjáról Castrol Ltd-re változott.

1967

bemutatták a mai napig is a piacon lévő GTX család első tagját,

1974

megjelent a teljesen szintetikus Formula RS első, SAE 10W-50-es verziója valamint a Castrol Biolube, a világon első biológiailag lebomlani képes vízi motorolaja.

1980

-as évek során jelent meg a ricinusalapú A747 kétütemű versenyolaj, a TXT SAE 5W-40 motorolaj, a nagyteljesítményű Castrol SRF fékfolyadék, és a Turbomax haszonjármű motorolaj.

1988

a Castrol elnöki székébe Jonathan Fry került. A cég történetében jelentős változást hozott a

2000

amikor a BP felvásárolta a Burmah Castrol-t. Jelenleg is tart (2008) a cég új arculatának (EDGE) bevezetése, ami hűen tükrözi, hogy a Castrol készen áll az új évszázad kihívásainak megfelelni.

Forgalmazott márkáink

Saját fiók

Elérhetőségünk

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kövesse akcióinkat!